Święta coraz bliżej, a czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście, że karpia! W moim rodzinnym domu tradycją jest karp smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam to danie lekko zmodyfikować i przygotować karpia pieczonego w sosie miodowo-musztardowym. Może Ty też w tym roku spróbujesz?
Karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym – składniki na 2 porcje:
- płaty świeżego karpia – ok. 300 g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- musztarda – łyżka
- miód – pół łyżki
- czosnek – mały ząbek
- sól, pieprz
Do karpia przygotowałam ziemniaczki w mundurkach z masłem czosnkowym i rozmarynem oraz prostą sałatkę z roszponki i pomidorków koktajlowych:
- ziemniaki – 4 sztuki
- masło – płaska łyżeczka
- czosnek – mały ząbek
- świeży rozmaryn – kilka listków
- roszponka – 2 garści
- pomidorki koktajlowe – około 15 sztuk
- pestki słonecznika – łyżka
- oliwa z oliwek – łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym – przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sos: wymieszaj łyżkę oliwy z musztardą, miodem i rozgniecionym czosnkiem. Karpia posyp solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej. Podsmaż z obu stron na patelni na drugiej łyżce oliwy, aby ładnie się zarumienił. Po tym przełóż go do naczynia żaroodpornego i polej sosem miodowo-musztardowym. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie dokładnie wyszoruj ziemniaki, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie. W tym czasie masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem (możesz dołożyć też ulubione zioła, jeśli lubisz).
Roszponkę umyj i włóż do półmiska. Następnie dodaj umyte i pokrojone w połówki pomidorki oraz pestki słonecznika (możesz je wcześniej zrumienić na suchej patelni, ale nie jest to konieczne). Na koniec polej sałatkę sosem vinegret, zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Wartość odżywcza 1 porcji
1 porcja karpia z ziemniakami i sałatką dostarcza około:
- 640 kcal
- 35 g białka
- 27 g tłuszczu
- 67 g węglowodanów
Jeśli zastanawiasz się, jak przetrwać Święta bez dodatkowych kilogramów na wadze, to zajrzyj do mojego artykułu: „Jak nie przytyć w Święta?”. A może masz ochotę spróbować innych moich przepisów świątecznych? Znajdziesz je na moim Instagramie oraz Facebooku. Zdradzę tajemnicę, że jeszcze w przyszłym tygodniu pojawi się przepis na fit piernik marchewkowy! 🙂
Jedna odpowiedź