Karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym

karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym

Święta coraz bliżej, a czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście, że karpia! W moim rodzinnym domu tradycją jest karp smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam to danie lekko zmodyfikować i przygotować karpia pieczonego w sosie miodowo-musztardowym. Może Ty też w tym roku spróbujesz?

Karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym – składniki na 2 porcje:

  • płaty świeżego karpia – ok. 300 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • musztarda – łyżka
  • miód – pół łyżki
  • czosnek – mały ząbek
  • sól, pieprz

Do karpia przygotowałam ziemniaczki w mundurkach z masłem czosnkowym i rozmarynem oraz prostą sałatkę z roszponki i pomidorków koktajlowych:

  • ziemniaki – 4 sztuki
  • masło – płaska łyżeczka
  • czosnek – mały ząbek
  • świeży rozmaryn – kilka listków
  • roszponka – 2 garści
  • pomidorki koktajlowe – około 15 sztuk
  • pestki słonecznika – łyżka
  • oliwa z oliwek – łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym – przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sos: wymieszaj łyżkę oliwy z musztardą, miodem i rozgniecionym czosnkiem. Karpia posyp solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej. Podsmaż z obu stron na patelni na drugiej łyżce oliwy, aby ładnie się zarumienił. Po tym przełóż go do naczynia żaroodpornego i polej sosem miodowo-musztardowym. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie dokładnie wyszoruj ziemniaki, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie. W tym czasie masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem (możesz dołożyć też ulubione zioła, jeśli lubisz).

Roszponkę umyj i włóż do półmiska. Następnie dodaj umyte i pokrojone w połówki pomidorki oraz pestki słonecznika (możesz je wcześniej zrumienić na suchej patelni, ale nie jest to konieczne). Na koniec polej sałatkę sosem vinegret, zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

karp pieczony w sosie miodowo-musztardowym

Wartość odżywcza 1 porcji

1 porcja karpia z ziemniakami i sałatką dostarcza około:

  •  640 kcal
  •  35 g białka
  •  27 g tłuszczu
  •  67 g węglowodanów

Jeśli zastanawiasz się, jak przetrwać Święta bez dodatkowych kilogramów na wadze, to zajrzyj do mojego artykułu: „Jak nie przytyć w Święta?”. A może masz ochotę spróbować innych moich przepisów świątecznych? Znajdziesz je na moim Instagramie oraz Facebooku. Zdradzę tajemnicę, że jeszcze w przyszłym tygodniu pojawi się przepis na fit piernik marchewkowy! 🙂

 

 

Uważasz ten wpis za wartościowy? Podziel się ze znajomymi:

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne wpisy

Brak pomysłów na lunch do pracy? Ryż z kurczakiem i warzywami brzmi oklepanie? Nie ten! Kurczak rozpływa się w ustach, pieczone warzywa mają przyjemny słodki posmak, a całości dopełnia sos na bazie masła orzechowego. Ten lunchbox z ryżem i kurczakiem to prawdziwy sztos - musisz go wypróbować!