Jesień zawitała do nas już na dobre, a to oznacza sezon na… dynię! Jedno z moich ulubionych dyniowych dań, to pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron tagliatelle z dynią i kurczakiem. Jeśli chcesz, możesz użyć innego makaronu – danie na pewno będzie tak samo smaczne i nie straci na wartości odżywczej.
Makaron z dynią i kurczakiem – składniki na 2 porcje:
- makaron pełnoziarnisty tagliatelle – ok. 150 g
- oliwa z oliwek – łyżka
- dynia – ok. 200 g
- czosnek – 2 ząbki
- mięso z piersi kurczaka – ok. 200 g
- jajka – 2 sztuki
- parmezan – 2 łyżki
- natka pietruszki – do przybrania
- curry, świeżo mielony pieprz
Jak przygotować makaron z dynią i kurczakiem?
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, natomiast czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kurczaka pokrój w kostkę, a dynię obierz i również pokrój w kostkę. Jajko roztrzep razem z tartym serem w miseczce. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i dodaj kurczaka, przypraw odrobiną curry. Dodaj dynię i duś razem przez chwilę, aż kurczak i dynia będą miękkie. Następnie dodaj ugotowany makaron oraz jajko z serem, dokładnie wymieszaj. Mieszaj jeszcze przez chwilę (cały czas na najmniejszym ogniu!). Kiedy jajko będzie odpowiednio ścięte, przełóż na talerz i posyp świeżą natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji
1 porcja makaronu z tego przepisu dostarcza około:
- 560 kcal
- 44 g białka
- 16 g tłuszczu
- 59 g węglowodanów
Ten przepis znajdzie się w jesiennym jadłospisie, którego premiera już niebawem, bo 28 września! Znajdzie się on oczywiście w wersji tradycyjnej, natomiast w wersji wegetariańskiej pojawi się inny makaron – z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto. Gwarantuję, że będzie pysznie i już teraz zapraszam do sklepu.