Piernik marchewkowy

piernik marchewkowy

Świąteczny klasyk, bo czym byłyby Święta bez pachnącego piernika? Świąteczny piernik marchewkowy to jeden z tych przepisów, które można przerobić na nieco zdrowsze, bez żadnego uszczerbku na smaku. Spróbuj!

Piernik marchewkowy  – składniki:

  • marchew – 1 duża sztuka
  • mąka pszenna tortowa – pół szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista – pół szklanki
  • ksylitol – pół szklanki
  • olej rzepakowy – pół szklanki
  • jajka – 3 sztuki
  • banan (najlepiej mocno dojrzały)  – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • orzechy włoskie – 2 garście (ok. 60 g)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 3 łyżeczki

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • gorzka czekolada – pół tabliczki (50 g)
  • masło – 1 łyżeczka
  • mleko – 3 łyżki

 

Podana ilość składników wystarcza na standardową keksówkę, czyli około 15 sugerowanych porcji.

Jak przygotować piernik marchewkowy?

Marchew obierz i zetrzyj na tarce na cienkich oczkach. Orzechy posiekaj. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wybij do miseczki i lekko ubij (widelcem lub trzepaczką). Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do dużej miski przesiej obydwa rodzaje mąk. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj marchew oraz banana, jajka, olej oraz jogurt i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie spójne ciasto. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Kiedy ciasto będzie już całkowicie zimne, możesz polać je polewą. Włóż do lodówki, aby polewa dobrze zastygła.

piernik marchewkowy

Wartość odżywcza 1 porcji piernika marchewkowego

1 sugerowana porcja piernika z tego przepisu dostarcza około:

  • 183 kcal
  • 3,5 g białka
  • 12 g tłuszczu
  • 19 g węglowodanów

 

Wypróbuj moje inne świąteczne przepisy na karpia w sosie miodowo-musztardowym lub czekoladowo-orzechowe kulki mocy. Niech te Święta będą pyszne! 🙂

Uważasz ten wpis za wartościowy? Podziel się ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zobacz inne wpisy