Pyszne, puszyste placuszki drożdżowe ze śliwkami, jogurtem i owsianą kruszonką to coś, co pokochacie tej jesieni! Przepis jest w kategorii tych nieco bardziej czasochłonnych, ale zapewniam, że warto! Szczególnie na leniwe, jesienne, weekendowe śniadanko 🙂
Placuszki drożdżowe ze śliwkami – składniki na 3 porcje (około 9 placuszków):
- mąka pszenna – 250 g (u mnie pół na pół zwykła i pełnoziarnista)
- mleko – 150 ml
- świeże drożdże – 20 g
- jajka – 2 sztuki
- cukier – 1 łyżeczka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- śliwki – ok. 400 g (najlepiej węgierek)
- cynamon – 1 szczypta
- jogurt naturalny – 8 łyżek
- miód – 2 łyżki
- płatki owsiane – 50 g
- masło – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
Placuszki drożdżowe ze śliwkami – przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszaj z masłem, sokiem z cytryny i łyżką miodu. Wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu wystudź i pokrusz.
Śliwki umyj i pokrój, z dodatkiem odrobiny wody i cynamonu uduś w rondelku.
Drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodaj do nich mąkę, jajka i cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie, aby pozbyć się grudek i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni (suchej lub lekko posmarowanej olejem) z obu stron na słoty kolor.
Placuszki podawaj z jogurtem, duszonymi śliwkami i kruszonką, polane miodem.
Placuszki drożdżowe ze śliwkami – wartość odżywcza 1 porcji:
- kaloryczność: 637 kcal
- białko: 21 g
- tłuszcze: 11 g
- węglowodany: 116 g
Po więcej inspiracji na pyszne i zdrowe posiłki, zapraszam na mój Instargam. Jeśli potrzebujesz indywidualnej konsultacji lub spersonalizowanej diety, umów się na konsultację.